Przepisy,  Śniadanie

Pyszne pełnoziarniste gofry

Dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne pełnoziarniste gofry. 🙂  Świetnie nadają się zarówno do wersji na słodko, jak i wytrawnej. U mnie jak widzicie dziś ta druga opcja.Jeśli zawsze jedliście gofry tylko na słodko, to szczerze zachęcam do spróbowania ich, np. z awokado, jajkiem, szynką, serem, warzywami – pycha! 🙂

Składniki na 6 gofrów:
  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda- jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste
 
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dole niewielką ilość wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Wlewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę dużą łyżką (ok. 2 łyżki masy na 1 gofra) lub chochelką i piecz ok. 6-7 minut.
gofry, pełnoziarniste, warzywa, dietetyk magdalena kołodziej, dietetyczne, fit, przepisy, zdrowe

Dobór dodatków pozostawiam Tobie! 🙂

Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 gofra bez dodatków:
  • Energia: 170 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 4 g
  • Węglowodany: 28 g
  • IG: 71 ŁG: 17