Przepisy,  Sałatki

Sałatka z ryżem, kurczakiem, oliwkami i serem feta

SKŁADNIKI / 1 porcja
  • 50 g ryżu
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • garść liści szpinaku
  • kilka sztuk zielonych oliwek
  • szczypiorek
  • 10 g sera feta
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z ulubionymi przyprawami, przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 15-20 minut.
  3. Warzywa pokrój i wymieszaj z ugotowanym ryżem i olejem lnianym.
  4. Ułóż kawałki kurczaka na sałatce. Całość posyp nasionami słonecznika i kawałkami sera feta.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

Energia: 385 kcal

Białko: 29 g

Tłuszcze: 11 g

Węglowodany: 46 g

IG: 65 ŁG: 26

warzywa, kurczak, sałatka
Składniki na sałatkę
warzywa, kurczak, sałatka
Sałatka z ryżem, kurczakiem oliwkami i serem feta

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *