Przepisy,  Zdrowe słodycze

Korzenne ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, typ 1850
  • 4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)
  • 4 duże marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • niewielka szczypta mielonego kardamonu i imbiru
  • szczypta soli
  • garść orzechów, u mnie włoskie
  • serek
    twarogowy do posmarowania, np. z dodatkiem jogurtu naturalnego i
    odżywki białkowej/ z dodatkiem cukru waniliowego/ serek waniliowy
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy.
  2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie porcjami dodawaj składniki suche cały czas miksując.
  4. Następnie również stopniowo dodawaj olej. Na końcu dodaj starte marchewki, kawałki orzechów lub inne bakalie i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
  5. Ciasto przełóż na blaszkę i piecz w 190 stopniach przez ok. 45 minut. Wierzch upieczonego ciasta posmaruj serkiem, pokrój na kawałki i spożywaj ze smakiem. 🙂
 
ciasto marchewkowe, dietetyk magdalena kołodziej, słodycze, zdrowe słodkości, przekąski

Smacznego! 🙂

Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 porcji (ok. 100 g):
Energia: 220 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 29 g
IG: 69 ŁG: 10