Jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką
10 stycznia 2021
Ostatnio moja podopieczna wysłała mi zdjęcie jednego z posiłków z jej planu żywieniowego, który okazał się być hitem dnia. 🙂 Co więcej dostałam zadanie podzielić się z Wami tym przepisem! Dlatego udostępniam Wam pomysł na banalne w przygotowaniu, a zarazem przepyszne słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek a’la jednoporcjowa fit szarlotka.
Jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką
Składniki:
- 1 jabłko
- 15 g płatków owsianych
- 10 g mąki, u mnie pszenna pełnoziarnista, typ 1850
- 10 g masła
- 10 g erytrytolu lub ksylitolu
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz, drobno pokrój, przełóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wymieszaj z cynamonem.
- Wymieszaj ze sobą pozostałe składniki i wyłóż je na wierzch pokrojonego jabłka.
- Piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Gotowe! Wymieszanie wszystkich składników zajmuje maksymalnie 5 minut, a reszta robi się sama! 🙂
Uwielbiam proste, szybkie i odżywcze, a zarazem efektowne posiłki, a ten właśnie do takich należy! Ta fit szarlotka z pewnością nie tylko zaspokoi ochotę na słodkie, ale także dostarczy błonnika pokarmowy, dawkę witamin i składników mineralnych. Spróbujcie koniecznie! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza:
- Energia: 216 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 40 g
- IG: 55 ŁG: 14