Przepisy,  Zdrowe słodycze

Jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką

Ostatnio moja podopieczna wysłała mi zdjęcie jednego z posiłków z jej planu żywieniowego, który okazał się być hitem dnia. 🙂 Co więcej dostałam zadanie podzielić się z Wami tym przepisem! Dlatego udostępniam Wam pomysł na banalne w przygotowaniu, a zarazem przepyszne słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek a’la jednoporcjowa fit szarlotka.

Jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:
  • 1 jabłko
  • 15 g płatków owsianych
  • 10 g mąki, u mnie pszenna pełnoziarnista, typ 1850
  • 10 g masła
  • 10 g erytrytolu lub ksylitolu
  • cynamon
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obierz, drobno pokrój, przełóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wymieszaj z cynamonem.
  2. Wymieszaj ze sobą pozostałe składniki i wyłóż je na wierzch pokrojonego jabłka.
  3. Piecz w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
fit szarlotka, jabłko zapiekane pod owsianą kruszonką, dietetyk

Gotowe! Wymieszanie wszystkich składników zajmuje maksymalnie 5 minut, a reszta robi się sama! 🙂

Uwielbiam proste, szybkie i odżywcze, a zarazem efektowne posiłki, a ten właśnie do takich należy! Ta fit szarlotka z pewnością nie tylko zaspokoi ochotę na słodkie, ale także dostarczy błonnika pokarmowy, dawkę witamin i składników mineralnych. Spróbujcie koniecznie! 🙂

Wartość energetyczna i odżywcza:
  • Energia: 216 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 40 g
  • IG: 55 ŁG: 14