Kurczak w sosie curry na mleczku kokosowym z warzywami
3 sierpnia 2020
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 100 g polędwiczki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół papryki czerwonej
- pół puszki mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy do marynaty kurczaka: kurkuma, imbir, kardamon, cynamon, pieprz, sól,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pokrojone polędwiczki z kurczaka dokładnie wymieszaj z przyprawami i olejem rzepakowym, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię. Po chwili wlej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem na średnim ogniu.
- Obierz i pokrój warzywa. Gdy kurczak będzie gotowy przełóż do innego naczynia, a na patelnię dodaj marchewkę z pietruszką, przypraw pieprzem, solą i przykryj.
- Gdy warzywa trochę zmiekną, wrzuć paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Na koniec ponownie wrzuć kurczaka na patelnie, wlej pół puszki mleczka kokosowego i wymieszaj wszystkie składniki.
Danie to idealnie komponuje się z makaronem, kaszą, ryżem… zjedz z czym masz ochotę. 🤩
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Energia: 599 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 52 g
Węglowodany: 26 g
IG: 36 ŁG: 5