Słodkie nadziewane bułeczki twarogowe
21 lipca 2021
Nie masz pomysłu na zdrową, szybką i słodką przekąskę? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pyszne bułeczki twarogowe możesz zjeść na śniadanie, potraktować jako słodką przekąskę do kawy lub zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Jedna sztuka to tylko 126 kcal! Składniki są proste i większość z nich zapewne posiadasz w swoich kuchennych szafkach.:) Bułeczki te świetnie nadają się również dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. insulinooporność. Najlepiej wtedy zbilansować posiłek, dodając do posiłku jogurt/kefir/maślanka i orzechy.
Składniki (na 10 sztuk):
- kostka twarogu mielonego półtłustego (200 lub 250 g)
- 200 g mąki pszennej, typ 1850
- 2 jajka
- 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu, ewentualnie cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeże owoce/ dżem niskosłodzony/ marmolada do nadziewania – u mnie domowy dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą trzepaczki.
2. Następnie dodaj twaróg oraz olej i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko łyżką lub silikonową szpatułką.
4. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć, podsypując mąką w razie potrzeby.
5. Każdą porcję ciasta rozgnieć dłonią w kształt koła, wypełnij małą porcję nadzienia (ok.pół łyżeczki), sklej wszystkie boki ze sobą i uformuj w kształt kuli.
6. Gotowe bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół).
2. Następnie dodaj twaróg oraz olej i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko łyżką lub silikonową szpatułką.
4. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć, podsypując mąką w razie potrzeby.
5. Każdą porcję ciasta rozgnieć dłonią w kształt koła, wypełnij małą porcję nadzienia (ok.pół łyżeczki), sklej wszystkie boki ze sobą i uformuj w kształt kuli.
6. Gotowe bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół).
Smacznego! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 sztuki:
Energia: 126 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 21 g
IG: 72 ŁG: 10
Poprzedni