Przepisy,  Śniadanie

Śniadaniowe muffinki ze szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI / 9 muffinek
  • 140 g mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 garści szpinaku
  • 30 g sera feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, sól, słodka papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki na babeczki umieść w specjalnej blaszce na muffinki.
  2. Wrzuć do foremek pokrojony szpinak i ser feta.
  3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  4. W drugiej misce rozmieszaj jajka z mlekiem. Przelej mokre składniki do składników suchych i delikatnie połącz wszystko ze sobą.
  5. Następnie przełóż masę do wszystkich foremek i piecz do momentu zrumienienia ciasta (15-25 minut).

Wartość odżywcza dla 1 muffinki:

Energia: 99 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcze: 4 g

Węglowodany: 11 g

IG: 71 ŁG: 7

Pyszne i pożywne muffinki na śniadanie to znakomity pomysł na małą odskocznię od tradycyjnych kanapek i jajecznicy. Spróbujcie sami!
Śniadaniowe muffinki ze szpinakiem i fetą

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *