Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami
29 listopada 2020
Pasta ze słonecznika jest świetną alternatywą dla wszelkich wysokoprzetworzonych past kanapkowych, czy topionych serków. Jest bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczów wielonienasyconych (omega-6 i omega-3) oraz jednonienasyconych (omega-9), a także białka roślinnego, witamin A ,C, E, i z grupy B. Dostarcza również takie składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź.
Składniki:
- 200g nasion słonecznika
- 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju lnianego/rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypiorek/natka pietruszki do posypania
- przyprawy: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma, słodka/ostra papryka, pieprz, sól
- niewielka ilość wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty
Sposób przygotowania:
1. Nasiona słonecznika zalej na noc wodą, rano przepłucz i odcedź.
2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
W razie potrzeby dolewaj wody. Konsystencja pasty wychodzi grudkowata.
3. Posiekaj szczypiorek lub natkę pietruszki i posyp gotową pastę.
Smacznego! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza dla jednej porcji (ok. 50 g):
- Energia: 220 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 19 g
- Węglowodany: 8 g
- IG: 29 ŁG: 1
Poprzedni
Jak insulinooporność wpływa na płodność?
Nowszy