Pyszne pełnoziarniste gofry
29 listopada 2020
Dzisiaj zostawiam Wam przepis na pyszne pełnoziarniste gofry. 🙂 Świetnie nadają się zarówno do wersji na słodko, jak i wytrawnej. U mnie jak widzicie dziś ta druga opcja.Jeśli zawsze jedliście gofry tylko na słodko, to szczerze zachęcam do spróbowania ich, np. z awokado, jajkiem, szynką, serem, warzywami – pycha! 🙂
Składniki na 6 gofrów:
- 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- woda- jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dole niewielką ilość wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wlewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę dużą łyżką (ok. 2 łyżki masy na 1 gofra) lub chochelką i piecz ok. 6-7 minut.
Dobór dodatków pozostawiam Tobie! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 gofra bez dodatków:
- Energia: 170 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 4 g
- Węglowodany: 28 g
- IG: 71 ŁG: 17