Przepisy,  Zdrowe słodycze

Pieczony banan z masłem orzechowym, czekoladą i bakaliami

Pieczony banan z masłem orzechowym, czekoladą i bakaliami jest jedną z moich ulubionych, ekspresowych i słodkich przekąsek. Genialny, a zarazem bardzo prosty deser przygotujesz w zaledwie 10 minut i z pewnością skradnie on Twoje serce i kubki smakowe. 🙂

Jak go przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż owoc w skórce i piecz 10 minut. Po upieczeniu natnij banana wzdłuż na całej długości, a środek wypełnij ulubionymi dodatkami.

Ja posmarowałam banana łyżeczką masła orzechowego, dodałam mieszankę orzechów o suszonych owoców, borówki i kawałki czekolady (zamiast kawałków możesz polać banana roztopioną czekoladą). Całość posypałam wiórkami kokosowymi i voilà.

Pyszny, szybki i słodki deser gotowy. 🙂

Jak myślicie, czy osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej mogą sobie pozwolić na taką słodkość?
Oczywiście, że tak! Pamiętaj przy tym o prawidłowym zbilansowaniu całego posiłku.

Smacznego! 🙂


Wartość energetyczna i odżywcza mojej porcji (może się różnić w zależności od ilości i rodzaju wybranych dodatków):
Energia: 304 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 34 g
IG: 46 ŁG: 12