Sałatka z ryżem, kurczakiem, oliwkami i serem feta
29 lipca 2020
SKŁADNIKI / 1 porcja
- 50 g ryżu
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- pół czerwonej cebuli
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- ogórek
- garść liści szpinaku
- kilka sztuk zielonych oliwek
- szczypiorek
- 10 g sera feta
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z ulubionymi przyprawami, przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 15-20 minut.
- Warzywa pokrój i wymieszaj z ugotowanym ryżem i olejem lnianym.
- Ułóż kawałki kurczaka na sałatce. Całość posyp nasionami słonecznika i kawałkami sera feta.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Energia: 385 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 46 g
IG: 65 ŁG: 26
Poprzedni