Insulinooporność – na czym polega, jakie są jej objawy i konsekwencje?
26 listopada 2020
INSULINOOPORNOŚĆ (IO) nie bez powodu jest zaburzeniem tak powszechnym. To tylko wierzchołek góry lodowej problemów z jakimi organizm ma styczność. Zlekceważenie jej może wiązać się z bardzo poważnymi zmianami, które po czasie mogą być już NIEODWRACALNE. Jak to działa? Ostrzegam, że post będzie długi, ale mam nadzieję zrozumiały.
JAK DZIAŁA GOSPODARKA WĘGLOWODANOWO-INSULINOWA U ZDROWEJ OSOBY?
Spożyte węglowodany są rozkładane w przewodzie pokarmowym do GLUKOZY, która następnie jest wchłaniana do krwiobiegu, a w dalszej kolejności powinna dostać się do wnętrza komórki i być wykorzystana do wytworzenia energii. Energia potrzebna jest po to, aby każda komórka, tkanka, a w końcu cały organizm mógł spełniać swoje funkcje, a ogromna jej część (energii) zużywana jest na procesy, których nie widzimy ani nie czujemy.
Z tego akapitu zapamiętaj, że glukoza musi dostać się do wnętrza komórki, ponieważ wtedy możliwe jest wytworzenie energii, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
ZASADA ZAMKA I KLUCZA
Aby otworzyć zamknięte drzwi potrzebny jest klucz. Wyobraź sobie, że to właśnie INSULINA jest kluczem do drzwi (komórki), do których chce i powinna dostać się glukoza. U osoby zdrowej insulina łączy się z odpowiednim receptorem na komórce, który “otwiera drzwi” glukozie, dzięki czemu może ona (glukoza) dostać się do wnętrza komórki.
CO SIĘ DZIEJE W PRZYPADKU INSULINOOPORNOŚCI?
Jak sama nazwa wskazuje, tkanki stają się oporne na działanie insuliny, co sprawia, że glukoza nie dostaje się do środka komórki i nie jest wykorzystana do produkcji energii. Efekt?
Stężenie glukozy i insuliny we krwi jest wysokie (hiperglikemia i hiperinsulinemia), nie obniża się, a my jesteśmy senni, zwłaszcza po posiłkach, wiecznie zmęczeni przez brak energii, mamy problem z koncentracją i zapamiętywaniem, utrzymaniem prawidłowej masy ciała, pojawia się ryzyko wystąpienia innych chorób…
KLINICZNE NASTĘPSTWA NIELECZONEJ INSULINOOPORNOŚCI:
- cukrzyca typu 2
- nadwaga/ otyłość
- zwiększona lub ciągła ochota na słodycze,
- PCOS
- hiperandrogenizm- nadmiar męskich hormonów płciowych
- trądzik
- zaburzenia miesiączkowania
- problemy z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem
- przewlekły stan zapalny w organizmie
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby
- bóle głowy i stawów
- choroby układu sercowo-naczyniowego
INSULINOOPORNOŚĆ I HIPERINSULINEMIA – TO NIE JEST TO SAMO. JAKA JEST RÓŻNICA?
Insulinooporność to stan, w którym tkanki/komórki Twojego organizmu nie reagują prawidłowo na działanie insuliny. Jednak komórki potrzebują tej glukozy, dlatego organizm robi wszystko, aby pomóc dostać się glukozie do ich wnętrza. Co się wtedy dzieje?
Trzustka, która produkuje insulinę, zaczyna ,,myśleć”, że insuliny jest za mało, ponieważ stężenie glukozy we krwi się nie obniża (czyli glukoza nie dostaje się do komórek), dlatego trzustka zaczyna wytwarzać jeszcze więcej insuliny. Mamy wtedy do czynienia z hiperinsulinemią.
HIPERINSULINEMIA MA DWIE STRONY MEDALU: DOBRĄ I ZŁĄ.
Dobrą, ponieważ zwiększona produkcja insuliny odwleka i chroni przez pewien okres czasu przed zachorowaniem na cukrzycę typu II. Jest to mechanizm obronny organizmu. Nadmierna produkcja insuliny pomaga utrzymać odpowiednie stężenie glukozy we krwi, jednak po kilku, kilkunastu latach takiego stanu komórki trzustki ulegają wyczerpaniu i produkują coraz mniej insuliny. Wtedy stężenie glukozy we krwi wzrasta, ponieważ nie ma czynnika, który mógłby ją obniżyć, a to prowadzi do rozpoznania cukrzycy typu II.
Z drugiej strony hiperinsulinemia w krótszej perspektywie odpowiada m.in. za tendencję do tycia, powstanie zaburzeń hormonalnych, androgenizację (nadmiar męskich hormonów), zaburzenia miesiączkowania i płodności, zaburzenia profilu lipidowego (cholesterol), a także może prowadzić do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
Mam nadzieję, że ten post pozwoli Wam zrozumieć zaburzenie, jakim jest insulinooporność i konsekwencje z jakimi wiąże się nieleczona IO i hiperinsulinemia, a także uświadomi, że insulinooporność sama nie zniknie, a może wyrządzić duże szkody w organizmie, dlatego konieczne jest jak najszybsze uregulowanie gospodarki węglowodanowo- insulinowej przy współpracy ze specjalistami (lekarz, dietetyk).
Kluczowe znaczenie w regulowaniu stężenia glukozy i insuliny ma DIETA, którą możesz albo sobie POMÓC ALBO ZASZKODZIĆ.
Piśmiennictwo:
1. Anderw M. Freeman; Nicholas Pennings, Insulin Resistance, 2020
2. Varman T. Samuel, Gerald I. Shulman, The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and substrate flux, 2016
3. David B. Savage i wsp., Disordered Lipid Metabolism and the Pathogenesis of Insulin Resistance, 2007
4. Gisela Wilcox, Insulin and Insulin Resistance, 2005
5. Eugenio Cersosimo i wsp. Pahogenesis of Type 2 Diabetes Mellitus, 2018
Poprzedni
Jogurtowa panna cotta z owocową polewą
Nowszy