Przepisy,  Śniadanie

Dyniowe pankejki korzenne z prażonym jabłkiem

Składniki/ 8 sztuk:
  • 130 g puree z dyni
  • 130 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 130 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszaj składniki suche (mąkę, 2 łyżki słodziku, przyprawy i proszek do pieczenia), a w osobnej mokre (puree, mleko, jajka).
2. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
3. Smaż pankejki z obu stron na patelni wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Dwie łyżki stołowe to jeden placuszek.
4. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, wlej niewielką ilość wody, dodaj łyżkę erytrytolu i gotuj parę minut do miękkości. Pod koniec gotowania wsyp cynamon. Podawaj z pankejkami.
placuszki, dynia, dietetyk magdalena kołodziej, prażone jabłko, pancakes, pankejki fit, jesień

Smacznego! 🙂

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (4 sztuki):
  • Energia: 437 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 13 g
  • Węglowodany: 77 g
  • IG: 65 (średni) ŁG: 36

Jak obniżyć IG posiłku? Spożyj placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego/ Skyra lub twarożku i dorzuć łyżkę siemienia lnianego/ orzechów lub łyżkę masła orzechowego! 🙂