Dyniowe pankejki korzenne z prażonym jabłkiem
30 listopada 2020
Składniki/ 8 sztuk:
- 130 g puree z dyni
- 130 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 130 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszaj składniki suche (mąkę, 2 łyżki słodziku, przyprawy i proszek do pieczenia), a w osobnej mokre (puree, mleko, jajka).
2. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
3. Smaż pankejki z obu stron na patelni wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Dwie łyżki stołowe to jeden placuszek.
4. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, wlej niewielką ilość wody, dodaj łyżkę erytrytolu i gotuj parę minut do miękkości. Pod koniec gotowania wsyp cynamon. Podawaj z pankejkami.
Smacznego! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (4 sztuki):
- Energia: 437 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 13 g
- Węglowodany: 77 g
- IG: 65 (średni) ŁG: 36
Jak obniżyć IG posiłku? Spożyj placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego/ Skyra lub twarożku i dorzuć łyżkę siemienia lnianego/ orzechów lub łyżkę masła orzechowego! 🙂