Blog,  Insulinooporność

Jestem Specjalistą przyjaznym insulinoopornym! :)

Na ten dzień czekałam od dłuższego czasu. Zanim podzielę się z Wami wrażeniami z samego szkolenia SOIT, bardzo mi miło Was poinformować, że na ten moment jestem jedyną dietetyczką w Gorzowie Wielkopolskim, a siódmą w województwie lubuskim, która ukończyła to szkolenie i znajduję się na liście Specjalistów polecanych insulinoopornym na stronie internetowej Fundacji Insulinooporność. Moje dane możecie znaleźć klikając zarówno w województwo lubuskie, jak i wielkopolskie. 

 
11.09.2020 brałam udział w jedynym takim szkoleniu w Polsce – School of insulinresistance therapy – organizowanym przez Fundację Insulinooporność, która jako pierwsza w Europie działa na rzecz pacjentów z insulinoopornością.
 
Szkolenie to kierowane jest do specjalistów z zakresu żywienia oraz lekarzy i bardzo kompleksowo zgłębia temat insulinooporności. Obecność kilku prelegentów sprawia, że poruszane są wszystkie najistotniejsze kwestie odnośnie profilaktyki i terapii z punktu widzenia najważniejszych w insulinooporności dziedzin: DIETETYKI, ENDOKRYNOLOGII i PSYCHOLOGII. 
 
Całodniowe, wysycone maksymalną dawką praktycznej wiedzy szkolenie kończy się niełatwym egzaminem, którego zaliczenie potwierdzone jest certyfikatem, uzyskaniem tytułu ,,Specjalista przyjazny insulinoopornym” oraz umieszczeniem na liście Specjalistów polecanych insulinoopornym. 
 
Mimo że stres na krótko przed egzaminem był prawie taki jak przed obroną pracy magisterskiej, to bardzo się cieszę, że mój poziom wiedzy z zakresu insulinooporności, pozwolił mi dołączyć do grona specjalistów. Nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze bardziej zgłębiać wiedzę i poszerzać swoje kompetencje, a przede wszystkim służyć Wam pomocą i dzielić się wiedzą! Nie zamierzam osiadać na laurach. 🙂

Musicie wiedzieć, że w wielu jednostkach chorobowych odpowiedni sposób odżywiania jest NIEZBĘDNY i bardzo często skuteczność leczenia jest uwarunkowana właściwym odżywianiem i zmianą stylu życia. Insulinooporność jest jedną z nich!  Każdy przypadek jest inny, dlatego kluczową kwestią jest indywidualne podejście do pacjenta, spersonalizowanie zaleceń i jadłospisu.

Jedno jest pewne i każdy z prelegentów wczorajszego szkolenia powtarzał – leki nie pomogą, jeżeli pacjent nie zmieni nawyków, które doprowadziły do rozwoju zaburzenia!
 
Jeśli zmagasz się z insulinoopornością lub inną chorobą albo jesteś zdrowy, ale chcesz nauczyć się zdrowo odżywiać, wiedzieć, po które produkty w sklepie sięgać częściej, a po które rzadziej – ŚMIAŁO, SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ. :
insulinooporność, szkolenie, fundacja insulinooporność, ceryfikat, specjalista przyjazny insulinoopornym