Przepisy,  Śniadanie

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

Pasta ze słonecznika jest świetną alternatywą dla wszelkich wysokoprzetworzonych past kanapkowych, czy topionych serków. Jest bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczów wielonienasyconych (omega-6 i omega-3) oraz jednonienasyconych (omega-9), a także białka roślinnego, witamin A ,C, E, i z grupy B. Dostarcza również takie składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź.

Składniki:
  • 200g nasion słonecznika
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju lnianego/rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypiorek/natka pietruszki do posypania
  • przyprawy: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma, słodka/ostra papryka, pieprz, sól
  • niewielka ilość wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty
Sposób przygotowania:

1. Nasiona słonecznika zalej na noc wodą, rano przepłucz i odcedź.
2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
W razie potrzeby dolewaj wody. Konsystencja pasty wychodzi grudkowata.
3. Posiekaj szczypiorek lub natkę pietruszki i posyp gotową pastę.

 
 

Smacznego! 🙂

 
 
Wartość energetyczna i odżywcza dla jednej porcji (ok. 50 g):
  • Energia: 220 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 19 g
  • Węglowodany: 8 g
  • IG: 29 ŁG: 1
słonecznik, suszone pomidory, cytryna, czosnek, wege pasta ze słonecznika
pasta ze słonecznika, wege, pasta na kanapki, wegetariańska