Zupa krem z kalafiora
29 lipca 2020
SKŁADNIKI / garnek zupy
- 1 średniej wielkości kalafior
- włoszczyzna (marchew, seler, korzeń pietruszki, por)
- 1 duża cebula
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- olej rzepakowy (tyle by przykryć dno garnka)
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- dowolne przyprawy, np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, curry, kurkuma, imbir świeży lub mielony, słodka czerwona papryka, papryka wędzona, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki, świeży zielony koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż w dużym garnku na oleju rzepakowym. Wsyp przyprawy i wymieszaj.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną włoszczyznę i czosnek. Wymieszaj.
- Podsmaż chwilę, a następnie dolej wody do wysokości 3/4 garnka i gotuj pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut).
- Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj parę minut aż zmiękną.
- Ostatnim krokiem jest dodanie mleczka kokosowego. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie odstaw zupę na chwilę do ostudzenia, wyciągnij liść laurowy i zblenduj wszystkie składniki.
Zupa smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem grzanek z chleba pełnoziarnistego lub bułki i prażonymi nasionami (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane).
Wartość odżywcza dla 1 porcji (250 g):
Energia: 180 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 13 g
IG: 29 ŁG: 2