Obiad,  Przepisy

Zupa krem z kalafiora

SKŁADNIKI / garnek zupy
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • włoszczyzna (marchew, seler, korzeń pietruszki, por)
  • 1 duża cebula
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • olej rzepakowy (tyle by przykryć dno garnka)
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • dowolne przyprawy, np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, curry, kurkuma, imbir świeży lub mielony, słodka czerwona papryka, papryka wędzona, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki, świeży zielony koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Pokrój drobno cebulę i podsmaż w dużym garnku na oleju rzepakowym. Wsyp przyprawy i wymieszaj.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną włoszczyznę i czosnek. Wymieszaj.
  3. Podsmaż chwilę, a następnie dolej wody do wysokości 3/4 garnka i gotuj pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut).
  4. Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj parę minut aż zmiękną.
  5. Ostatnim krokiem jest dodanie mleczka kokosowego. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie odstaw zupę na chwilę do ostudzenia, wyciągnij liść laurowy i zblenduj wszystkie składniki.

Zupa smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem grzanek z chleba pełnoziarnistego lub bułki i prażonymi nasionami (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane).

Wartość odżywcza dla 1 porcji (250 g):

Energia: 180 kcal

Białko: 5 g

Tłuszcze: 14 g

Węglowodany: 13 g

IG: 29 ŁG: 2

zupa krem, kalafior, mleko kokosowe
Zupa krem z kalafiora

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *