Kieszonki z ciasta francuskiego z owocami
Masz ochotę na coś małego i słodkiego, a najlepiej ultra-szybkiego w przygotowaniu?
Zdradzę Ci pewien sekret! Zawsze w lodówce mam co najmniej jedno ciasto francuskie. Sprawdza się ono genialnie zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko! Zawsze możesz je wypełnić tym, na co masz ochotę, wstawić do piekarnika i w ciągu kilkunastu minut mieć zdrową przekąskę lub posiłek. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kieszonki z ciasta francuskiego z owocami. Przepis jest banalnie prosty.:)
Składniki (na 8 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 małe jabłko
- 1 mała gruszka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki, typ 1850
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka i gruszki obierz, a następnie usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w niedużą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny, słodzikiem, mąką oraz cynamonem.
2. Ciasto rozwiń i pokrój na 8 kwadratów. Na każdy z nich wyłóż owocowy farsz i zawiń.
3. W miseczce roztrzep ze sobą jajko z mlekiem i posmaruj nim z zewnątrz rożki. Na każdym ciastku zrób u góry 3 – 4 nacięcia nożem.
4. Rożki piecz w 200⁰C przez około 20 minut, a następnie zostaw do wystudzenia.
Pyszna przekąska, która z pewnością zaspokoi ochotę na słodycze. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedną część możesz spożyć dzisiaj, a drugą zapakować do pojemniczka i w poniedziałek mieć słodkie i zdrowe drugie śniadanie. 😊
Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 sztuki: