Kulki Rafaello z kaszy jaglanej
29 lipca 2020
SKŁADNIKI / 60 kuleczek
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- duuuużo wiórków kokosowych (ok. 4 szklanki)
- 4 łyżki Amaretto
- 60 sztuk migdałów
- 3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie i gotuj na mleku kokosowym na małym ogniu ok. 15 minut (do czasu aż kasza wchłonie mleko). Po ugotowaniu chwilę ostudź.
- Ugotowaną kaszę zblenduj z wiórkami kokosowymi (2.5 szklanki), Amaretto i miodem/syropem.
- Teraz test na cierpliwość. 😅 Z tak przygotowanej gładkiej masy uformuj ok. 60 niewielkich kuleczek. Do środka każdej z nich wciśnij po jednym migdale, a kuleczkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych (1.5 szklanki). Wstaw do lodówki na min. 30 minut i gotowe!
Wartość odżywcza dla 1 kulki (ok. 20 g):
Energia: 82 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 5 g
IG: 59 ŁG: 2
Poprzedni