Przepisy,  Zdrowe słodycze

Kulki Rafaello z kaszy jaglanej

SKŁADNIKI / 60 kuleczek
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • duuuużo wiórków kokosowych (ok. 4 szklanki)
  • 4 łyżki Amaretto
  • 60 sztuk migdałów
  • 3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie i gotuj na mleku kokosowym na małym ogniu ok. 15 minut (do czasu aż kasza wchłonie mleko). Po ugotowaniu chwilę ostudź.
  2. Ugotowaną kaszę zblenduj z wiórkami kokosowymi (2.5 szklanki), Amaretto i miodem/syropem.
  3. Teraz test na cierpliwość. 😅 Z tak przygotowanej gładkiej masy uformuj ok. 60 niewielkich kuleczek. Do środka każdej z nich wciśnij po jednym migdale, a kuleczkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych (1.5 szklanki). Wstaw do lodówki na min. 30 minut i gotowe!

Wartość odżywcza dla 1 kulki (ok. 20 g):

Energia: 82 kcal

Białko: 1 g

Tłuszcze: 7 g

Węglowodany: 5 g

IG: 59 ŁG: 2

rafaello, kasza jaglana, kulki mocy,
Kulki Rafaello z kaszy jaglanej
rafaello, kulki mocy, kasza jaglana, kokos
Kulki Rafaello z kaszy jaglanej

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *