Przepisy,  Zdrowe słodycze

Jogurtowa panna cotta z owocową polewą

Składniki na 4 porcje:
  • 16 g żelatyny (2 łyżki)
  • 200 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 300 g jogurtu naturalnego (2 opakowania)
Sos:
  • 200 g truskawek 
  • 150 g malin
  • 1 łyżka miodu (25 g)
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na chwilę, aby napęczniała, a następnie podgrzej ją, ale nie gotuj.
2. Mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier waniliowy i gotuj do rozpuszczenia cukru.
3. Do gorącego mleka wlej żelatynę i wymieszaj.
4. Jogurt przełóż do miski, dodaj ciepłe mleko wymieszaj szybko i dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a następnie przełóż masę do foremek (np. miseczki) i wstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Przygotuj sos: zmiksuj owoce, przelej do rondelka, dodaj łyżkę miodu i podgotuj, aż masa nieco zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia i wystudź.
6. Gdy deser zastygnie, wyjmij foremki z lodówki, umieść na kilka sekund w gorącej wodzie i przekręć foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Polej sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 sztuki:
  • Energia: 170 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 3 g
  • Węglowodany: 27 g
  • IG: 47 ŁG: 11