Jogurtowa panna cotta z owocową polewą
26 listopada 2020
2. Mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier waniliowy i gotuj do rozpuszczenia cukru.
Previous
Next
Składniki na 4 porcje:
- 16 g żelatyny (2 łyżki)
- 200 ml mleka
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 300 g jogurtu naturalnego (2 opakowania)
Sos:
- 200 g truskawek
- 150 g malin
- 1 łyżka miodu (25 g)
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na chwilę, aby napęczniała, a następnie podgrzej ją, ale nie gotuj.2. Mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier waniliowy i gotuj do rozpuszczenia cukru.
3. Do gorącego mleka wlej żelatynę i wymieszaj.
4. Jogurt przełóż do miski, dodaj ciepłe mleko wymieszaj szybko i dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a następnie przełóż masę do foremek (np. miseczki) i wstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Przygotuj sos: zmiksuj owoce, przelej do rondelka, dodaj łyżkę miodu i podgotuj, aż masa nieco zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia i wystudź.
6. Gdy deser zastygnie, wyjmij foremki z lodówki, umieść na kilka sekund w gorącej wodzie i przekręć foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Polej sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 sztuki:
- Energia: 170 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcze: 3 g
- Węglowodany: 27 g
- IG: 47 ŁG: 11
Poprzedni