Korzenne ciasto marchewkowe
28 listopada 2020
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, typ 1850
- 4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)
- 4 duże marchewki
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- niewielka szczypta mielonego kardamonu i imbiru
- szczypta soli
- garść orzechów, u mnie włoskie
- serek
twarogowy do posmarowania, np. z dodatkiem jogurtu naturalnego i
odżywki białkowej/ z dodatkiem cukru waniliowego/ serek waniliowy
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie porcjami dodawaj składniki suche cały czas miksując.
- Następnie również stopniowo dodawaj olej. Na końcu dodaj starte marchewki, kawałki orzechów lub inne bakalie i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Ciasto przełóż na blaszkę i piecz w 190 stopniach przez ok. 45 minut. Wierzch upieczonego ciasta posmaruj serkiem, pokrój na kawałki i spożywaj ze smakiem. 🙂
Smacznego! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 porcji (ok. 100 g):
Energia: 220 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 29 g
IG: 69 ŁG: 10