Świąteczne ciasteczka reniferki
9 grudnia 2020
Ja upiekłam najpierw maślane kruche ciasteczka, na które przepis znajdziecie poniżej. Gdy trochę ostygły, rozpuściłam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Smarowałam nią po 5 ciastek i od razu przyklejałam do nich rogi z precelków, żeby czekolada nie zdążyła ostygnąć – rogi mogłyby się nie przykleić. Gdy wszystkie przyszłe reniferki miały już rogi, nakładałam masło orzechowe i nosek (u mnie to koraliki z posypki do zdobienia pierniczków, ale mogą to być, np. m&m’s), a na końcu malowałam oczy białym pisakiem do pierników (zamiast pisaka, może być lukier). Jako źrenice są u mnie nasiona chia.
Maślane ciasteczka:
Mi wyszły 54 sztuki. Jeśli chcesz mniej, przygotuj z połowy porcji.
Składniki:
- 300 g mąki pełnoziarnistej, typ 1850 (ok. 1.5 szklanki)
- 70 g erytrytolu (ok. pół szklanki) – możesz zastąpić cukrem, ale pamiętaj, że erytrytol dostarcza 0 kcal, a zwykły cukier 387 kcal w 100 g
- 150 g masła (ja wyciągnęłam z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem ciastek)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Do miski przełóż mąkę, erytrytol, masło (jeśli jest zimne, posiekaj je na mniejsze kawałki), jajko, proszek do pieczenia i sól.
3. Zagnieć wszystkie składniki dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, przełóż na stolnicę lub blat kuchenny (podsypany mąką) i rozwałkuj. Grubość ciasta powinna wynosić ok. 5 mm.
4. Następnie wykrawaj szklanką kółka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ciasteczka piecz ok. 15-20. minut.
5. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia i postępuj zgodnie z opisem powyżej w poście.
Voilà! Pyszne, urocze i świąteczne ciasteczka reniferki są gotowe! 🙂
Wartość energetyczna i odżywcza 1 ciasteczka maślanego bez dodatków:
- Energia: 37 kcal
- Białko: 1 g
- Tłuszcze: 2 g
- Węglowodany: 5 g
- IG: 75 ŁG:2
Wartość energetyczna i odżywcza 1 ciasteczka maślanego z 3 g gorzkiej czekolady, 3 g masła orzechowego i dwoma precelkami:
- Energia: 77 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcze: 5 g
- Węglowodany: 7 g
- IG: 59 ŁG: 3