Tortilla
Jak skomponować tortillę, aby była zdrowym ,,fast foodem”?
Bazą tortilli powinny być warzywa, najlepiej różnokolorowe (zielone, żółte, czerwone, pomarańczowe) – dostarczą one mnóstwo mikroskładników (witamin i składników mineralnych).
Dodaj źródło białka roślinnego (np. ciecierzyca, fasola, bób, groszek, tofu) lub zwierzęcego (np. mięso z piersi kurczaka, indyka, jogurt naturalny, jajka, łosoś, tuńczyk, ser feta, mozzarella).
Bardzo ważnym składnikiem są również tłuszcze, ponieważ ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). W tej roli świetnie sprawdzi się awokado, olej lniany, rzepakowy lub oliwa, a także pestki dyni, nasiona słonecznika lub siemię lniane.
Tak skomponowana tortilla będzie odżywczym, zbilansowanym posiłkiem, który codziennie może smakować inaczej. 😋