Jesienne racuszki z jabłkami i cynamonem
20 listopada 2021
Racuszki nazwałam jesiennymi, ponieważ szczególnie kojarzą mi się z tym właśnie okresem, kiedy po przerwie wakacyjnej przeważnie były moim drugim śniadaniem na studiach, ale oczywiście świetnie sprawdzą się o każdej porze roku. 🙂 Przepis jest bardzo prosty i nie zawiera drożdży, dlatego ich wykonanie jest naprawdę bardzo szybkie.
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 200 g kefiru lub maślanki (1 opakowanie)
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 1850
- 1 jajko
- 10 g erytrytolu (1 łyżka)
- 8 g cukru waniliowego (1 łyżka, opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- do smażenia: olej rzepakowy lub oliwa
Sposób przygotowania:
1. Jajka dobrze rozmieszaj, dodaj maślankę/kefir, wsyp erytrytol, cukier waniliowy, cynamon, mąkę i sodę. Dobrze wymieszaj. Ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki, ale niezbyt gęste. Odstaw na ok. 15-20 minut.
2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, a następnie wymieszaj.
3. Smaż na oleju rzepakowym lub oliwie niewielkie placuszki na złoty kolor z każdej strony. 🙂
2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, a następnie wymieszaj.
3. Smaż na oleju rzepakowym lub oliwie niewielkie placuszki na złoty kolor z każdej strony. 🙂
Wskazówki:
☆ Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej mleka, kefiru lub maślanki. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadkie – dosypuj niewielką ilość mąki. 🙂
☆ Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej mleka, kefiru lub maślanki. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadkie – dosypuj niewielką ilość mąki. 🙂
☆ Aby lepiej zbilansować posiłek, gotowe racuszki spożyj z dodatkiem źródła białka, np. serek wiejski, jogurt, twarożek i źródła tłuszczu, np. orzechy, nasiona, wiórki kokosowe, płatki migdałów, siemię lniane itp.
☆ Do racuszków, oprócz cynamonu, możesz dodać dowolne przyprawy jesienne, m.in. przyprawę do piernika, kardamon, mielone goździki i suszone owoce, np. żurawina lub rodzynki.
Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 sztuki:
Energia: 54 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcze: 1.3 g
Węglowodany: 9.8 g
IG: 64 ŁG: 5
PRZYKŁADOWA KOMPOZYCJA POSIŁKU
Przykładowy, prawidłowo zbilansowany posiłek, składający się z 3 racuszków, serka wiejskiego (200 g), orzechów włoskich (10 g) i szczypty cynamonu, obniży indeks glikemiczny z 64 do 55. Tak skomponowany pełnowartościowy posiłek dostarczy 430 kcal, 32 g białka, 18 g tłuszczu i 38 g węglowodanów.
Poprzedni